Sfaturi utile

Sfaturi utile


Pentru centralele cu gazeificare si toate instalatiile de ardere, va recomandam lemnul de fag bine uscat pentru un randament maxim. Explicatia vine din faptul ca un lemn uscat va ridica rapid temperatura, fapt ce va opri ventilatorul care este actionat termostatat si astfel tirajul generat de ventilator nu va mai grabi arderea(deci consumul)de lemn in instalatie. Astfel va incepe procesul de gazeificare cu randament foarte bun.

La lemnul verde temperatura se ridica greu iar ventilatorul actioneaza pe toata durata arderii, grabind-o, fara a reusi sa ridice temperatura. Lemnul va “sfarai”in instalatie fara randament, fara a incalzi instalatia.

Este o falsa impresie ca ”tine mai mult”, dar ce caldura da? Aceasta explicatie este valabila si pentru centralele simple (fara gazeificare), la care, odata oprit ventilatorul, consumul de lemn se va reduce printr-o durata mai mare de ardere a unei singure incarcari. Totodata, am putea extrapola si la sobe.

Teracota se incalzeste mai repede si incepe sa degajeze caldura. Se va inchide tirajul de la cenusar si veti avea caldura mai repede si mai mult timp la O SINGURA INCARCARE, lemnul nu va “sfarai” in soba si nu vom avea o teracota decat calduta.

Cel mai bun tip de lemn de foc

Nu este un lemn oarecare, ci este lemn de fag, fiind renumit pentru calitatile sale. Arderea fagului degaja extreme de multa caldura, are o durata de ardere mare iar cantitatea de fum emanata este una foarte mica. Lemnul de fag este unul dintre cele mai apreciate tipuri de lemn, tocmai pentru ceea ce poate sa ofere, precum si pentru intrebuintarile pe care le poate avea in ceea ce priveste arderea.

Pentru ca preparatele sa capete un gust si o aroma specifica, este nevoie de un lemn de foc gratar de calitate si bine uscat. Lemnul de fag este cel mai potrivit in acest sens. Acesta este un detaliu care adesea este omis de foarte multe persoane, deoarece exista intr-adevar diferente de gust si aroma, in functie de lemnul folosit.

Din grija fata de mediu, cea mai mare parte a lemnului comercializat de noi, provine de la exploatari forestiere in zone cu doboraturi de vant. Totodata este vine de stiut ca lemnul uscat in afara de faptul ca are un randament mult mai bun, emana o cantitate foarte mica de dioxid de carbon prin ardere. Lemnul bun pentru foc este lemnul uscat, cat mai uscat, indiferent de esenta sa. Lemnul ca si orice alt combustibil are o putere calorica, si puterea acestora este invers proportionala cu umiditatea lemnului (cantitatea de apa ce o contine).

Astfel, tehnic, un kg de lemn de esenta tare (foioase), cu umiditate 20% are aproximativ 4 kwh, cel de esenta moale (rasinoase) are ceva mai mult, undeva la 4.5 kwh. Ciudat, nu? Toata lumea credea ca lemnele de esenta moale sunt mai “slabe” ? Teoretic, sunt, caci cele de rasinoase au densitate mai mica, si astfel pentru a acoperi aceeasi greutate de combustibil, este nevoie fie de un focar mai mare, fie sa alimentam de 2 ori.

Acelasi lucru se intampla si cand folosim lemne verzi sau ude (umiditate 40-60%). Puterea calorica a acestora este de doar 2 kwh/kg (fata de 4 kwh/kg cat are lemnul uscat), ca urmare, vom fi nevoiti sa ardem o cantitate dubla de lemne fata de cele uscate. Un lemn cu umiditate ridicata, are o ardere mai slaba, nu va atinge temperaturi mari, caci cea mai mare parte din energia degajata de foc, este folosita pentru transformarea apei din stare lichida, in stare gazoasa.

Si cum cazanele sau sobele nu sunt in condensatie asemeni centralelor pe gaz, vaporii aceia vor fi eliberati in vazduh impreuna cu o cantitate mare de energie, energie ce putea incalzi casa dumneavostra pentru o anumita perioada de timp. In plus, toti vaporii rezultati in urma arderii, vor condensa la un moment dat cand vor intalni o sursa rece (cos de fum neizolat, peretii reci ai sobei/cazanului, etc) si astfel intalnim si depunerile de “funingine” sau “gudron” si din cauza carora trebuie sa desfacem soba anual pentru curatare sau cazanele saptamanal.

Din considerente de protectia mediului nu sunt
permise pentru ardere următoarele:

Din cauza emisiilor extrem de ridicate, utilizarea de combustibili nepermişi are un impact negativ asupra mediului înconjurător şi atrage reclamaţii din partea vecinilor. Mai mult, substanţele poluante create pot deteriora şemineul şi coşul de fum, generând costuri de reconstrucţie ridicate.

  • lemn umed cu conţinut de apă > 25%

  • lemn tratat

  • (lemn tratat cu agenţi de conservare a lemnului, lemn vopsit, lăcuit sau placat, placaj, plăci aglomerate, plăci fibrolemnoase sau alt tip de lemn încleiat)
  • Orice tip de plastic

  • Orice tip de deşeu